
ESA Bulletin – Ground Fault Monitoring 
 
2-024, 2-034, 10-210, 10-614 Whole Home Ground Fault Monitoring  
 
Background:  
This question arises from a product intended to monitor for ground faults for an entire dwelling where a combination service 
panel is the main service equipment. It requires removal of the mandatory factory installed neutral bond connection that is 
a requirement for service equipment. Since a combination service panel does not provide access to the line and neutral 
conductors downstream from the neutral bond and ahead of the branch circuits, it is necessary to monitor the system bond 
jumper for downstream ground fault currents. By removing the factory installed system bond jumper (neutral bond) and 
replacing it with a field installed one sized as per Rule 10-614 it is possible to have sufficient length to route it through a 
current transformer (CT) which connects to a monitoring and alarm device. It is intended to improve safety in the home by 
monitoring all circuits collectively and alert the occupant to the presence of ground faults.  
 
Image 1- Whole home ground fault monitoring system 

 
 
Question:  
Is it permitted to remove the mandatory neutral bond (system bond jumper) from a combination service panelboard and 
replace it with a field installed system bond jumper for the purpose of monitoring for downstream ground faults?  
 
Answer:  
Yes, notwithstanding Rules 2-024 and 2-034, it can be permitted if replaced by a field installed system bond jumper as 
required by Rule 10-210 c) and sized as per Rule 10-614 2).  
Note: Adequate means shall be provided within the service compartment, as part of the equipment, to terminate both ends 
of the field installed system bond jumper.  
 
Rationale:  
The neutral bond (system bond jumper) is mandatory to be installed at the factory for service equipment and is a critical 
connection. Removing this connection when the combination panel is to be used as service equipment is to alter certified 
equipment.  
Replacing it with a field installed system bond jumper sized as per Rule 10-614 would meet the same safety objective, and 
allow for the added feature of monitoring the connection for downstream ground faults by a current transformer. 
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